Zıpkınla balık avı turlarımıza çıkış zamanlarımız:
Yaz sezonunda: Sabah 06:00-06:30 da çıkılıp, akşam18:30-19:00 da dönülecek.
Kış sezonunda: Sabah 07:00-07:30 da çıkılıp, akşam 16:00-16:30 da dönülecek.
Çıkış zamanları katılımcıların talepleri, hava şartlarına, kişilerin performansların ve diğer zorunlu durumlarda değiştirilebilecektir. Bu karar tur lideri ve/veya kaptanın inisiyatifinde olacaktır.
Zıpkınla balık avı turları nasıl organize edilmekte?
Sabahları Deepfishing Pansiyonun önünde buluşuyoruz. Hep beraber malzemeleri sahilde teknenin bulunduğu yere taşıyoruz. Tekneye binip gideceğimiz yere karar veriyoruz. Dalış bölgemize vardığımızda dalış planımızı yapıyoruz. Hangi bölgede kim kimle dalacak, süre ne kadar olacak, nerede buluşulacak, ne şekilde haberleşilecek, teknede ne zaman buluşulacak, dönüşe ne zaman geçilecek. Bütün bunlara karar verildikten sonra dalışa geçilecek. Her şeyin emniyet olduğu, sağlığımızdan daha değerli hiç bir şeyin olmadığı asla unutulmayacak.
Rahat ve emniyetli bir dalış için dalış öncesinde nelere dikkat etmeliyiz?
Dalıştan önce içki, sigara, gazlı yapıcı yiyecek ve içeceklerden, kafeinli içeceklerden, stresten, aşırı efor gerektiren faaliyetlerden, uykusuzluktan, ilaç kullanmaktan (dalış yapacağınızı bilen doktorun tavsiyesi hariç), uzak durulması gerekir.
UYULACAK KURALLAR
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Denizlerde ve İç sularda Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 37/2 Numaralı Tebliğine uygun olarak zıpkınla balık avı turları düzenlenmektedir. www.tarim.gov.tr
Turumuza katılacak kişilerin bahsi geçen tebliğe uygun hareket etmeleri zorunludur.
Orfoz ve Lagos avlanması bütün sene boyunca yasaktır. Tebliğde belirtilen boy, kilo ve adet yasaklarına uyulacaktır.
Katılımcıların bu kurallara uyacağına ve dalış esnasında kişisel sorumluluğunu üzerine alacağına dair bir sorumluluk belgesi imzalaması gerekmektedir.
Hijyen, kişiye özellik, uyumluluk ve bunun gibi sebeplerden, malzeme katılımcılar tarafından getirilmesi uygun olacaktır. Ağırlık kemeri getirilmesi durumunda, ağırlık kurşunları tarafımızdan temin edilecektir.
Turlarımıza en fazla üç kişi ile çıkabilmekteyiz. Teknenin tonilatosunda 4 kişiye izin verildiğinden ve bu husus sıkı bir şekilde denetlendiğinden�
Turlarda güvenlik açısından body sistemi uygulanacaktır. İkişerli olarak dalınacağından tek zıpkın kullanılacaktır. Bir kişi dalarken diğer dalıcı emniyet dalıcısı olarak yüzeyden dalan kişiyi takip edecek ve çıkış esnasında mutlaka tamam işareti yapılacak.
Dalış şamandırası kullanılacak.
Önceden kararlaştırılan bölgenin dışına çıkılmayacak.
Nerelerde zıpkınla dalabileceğiz?
Kanun, yönetmeli, tüzük, sirküler-tebliğlerde yasak olarak belirtilmemiş olan alanlarda, amatör balıkçılık kapsamında, zıpkınla balık avlama faaliyetimizi yapabileceğiz.
Adrasan Koyu ve civarında üç bölge, dalışa yasak saha olarak gözükmekte. Buralar dışındaki yerlerde dalışlarımızı yapabileceğiz.
Zıpkınla balık avı tur fiyatları:
Yaz sezonunda : 1 kişi tam gün 75 Ytl. Minimum 2 kişi katılım olmalı.
Sezon dışı : 1 kişi tam gün 60 Ytl. Minimum 2 kişi katılım olmalı.
Üçüncü kişi için, sezonda 50 Ytl. Sezon dışı 30 Ytl.
Zıpkınla avlanılan balıklar nasıl paylaşılacak?
Zıpkınla balık avında herkes kendi avladığı balığı alır. Dilerlerse dalış arkadaşları avladıkları balıkları paylaşabilirler. Diğer türlü paylaşımlar kişilerin kendi inisiyatifine kalmıştır.
Hangi balıkları avlayabiliriz?
Akya, Sinarit, Baraküda, Sargoz (Karagöz türü yatsı balıklar), İskaroz, Beyaz veya siyah sokar, Yasemin balığı, Sarpa, Kefal, Levrek, Çipura, Melanür, Lambuka, Zargana, Tral, Yazılı Orkinos, Palamut, Barbun.
Yazın dalış elbise giymek gerekir mi?
Evet.Yazın su sıcaklığı 30 derece civarını bulmasına rağmen anemon, deniz anası ve diğer yakıcılara karşı incede olsa bir dalış elbisesi giyilmesinde fayda var. Dalış elbisesi olmadığı durumda koyu renk bir t-shirt de iş görür.
Hangi hallerde dalış yerimizi değiştirmek zorunda kalabiliriz?
Avlanmak için seçtiğimiz yerlerde, zaman zaman dalış okulları ve günlük tur tekneleri ile karşılaşabiliriz. Bu hallerde güvenli ve balık avlama şansının azalması sebebiyle o bölgeden ayrılmamız gerekebilecek. Keyifli bir av için bu tür aktivitelerin olmadığı yerleri seçmeye çalışacağız.
Zıpkınla balık avında kullanılacak malzeme listesi:
Dalış elbisesi
Çorap
Eldiven
Zıpkın
Maske ve şnorkel
Palet
Ağırlık kemeri
Kurşun ağırlık
Balık dizgisi
Bıçak
Naylon poşet
Çanta (Bütün malzemeyi içine koymak için)
İçmek için su
Şampuanlı su
Havlu
Şapka (Kışın kulakları kapayacak şekilde)
Haydi unutulmaz heyecan ve anlarla dolu maviliklere çağırıyoruz sizi.
*Turlarımıza katılmak için önceden rezervasyon yaptırmanız önemlidir.
Merhaba. Zıpkınla balık avı turları hala yapılıyor mu ? Su altı avcılığı adına bu tip organizasyonlar gerçekleştirildiğini gördüğüme sevindim. Yaz sezonu yaklaşırken eğer organizasyonlar devam ediyorsa bilgi almak isterim. Bu arada Türkiye’nin her bölgesinden zıpkıncının buluştuğu Zıpkın Avı Türkiye Forumda (https://www.spearfishingturkey.com) bu organizasyon ile alakalı forumdaki zıpkıncı arkadaşları bilgilendirebilirseniz yoğun talep olacağı kanaatindeyim.